5. nov, 2022

Tomma väggar

Problemet med tomma väggar - långsökt eller verkligt? Är det relevant för mig eller är det en marknadsföringstrix av väggdekorföretag och konstgallerier?

Ryktena om den samtida konstens chockerande natur är kraftigt överdrivna. Du behöver bara hitta det som är rätt för dig. Den andra ytterligheten, i motsats till skandalöshet, är maximal konservatism med landskap i centrala Sverige. När du går bort från standardidéerna om målningar (björkar, tallar, hav, skepp, stilleben med vindruvor), kan du se att målningar snarare inte är det som är avbildat på dem, utan det som finns inuti dig. Och valet av konst är vanligtvis subtilare, mer elegant - på associationsnivå...

En tom vägg är inget problem. Globalt – du kan leva med det. Och många lever precis så. Och ingenting. Men om du personligen kännetecknas av att skapa kontrollerad komfort för dig själv och dina nära och kära, är en tom vägg ett problem.

Moderna konstnärer arbetar i olika riktningar, stilar och genrer. Det här är en hel värld som du kanske inte känner till ännu.